Een lakzegel aanbrengen, hoe doe je dat?

Het aanbrengen van een lakzegel (ook wel waarmerk) is heel eenvoudig en duurt niet langer dan 5 minuten. 

Leg eerst de benodigdheden klaar:

 1. Een (thee of dessert) lepel of speciale laklepel 
 2. Waxinelichtje of kaars
 3. Scherp mesje of ijzerzaagje
 4. De zegellak of lakparels in de gewenste kleur 
 5. Documenten die u wilt gebruiken
 6. Lakstempel 

Lakzegel maken benodigdheden

Zegellak:

Snijdt met een scherp mes de gewenste hoeveelheid was van een lakstaaf of gebruik onze lakparels. Sommige lakstaven zijn erg hard, gebruik desnoods een ijzerzaagje of nijptang. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van de stempelgrootte. Voor een zegel van 25mm heeft u ongeveer 3-4 parels nodig (1,3gr) Voor een zegel van 45mm zo'n 9-10 parels (3gr)

Lakstaaf snijden voor maken lakzegel

Smelten:

Verwarm de was in een lepeltje (oude theelepel of laklepel) en wacht tot deze geheel vloeibaar is geworden. Gebruik het liefst voor iedere kleur een ander lepeltje. Neem een afstand van 2-3cm tot de vlam in acht.  Houdt liever niet de lakstaaf in een open vlam, dan wordt de lakstaaf zwart door roetvorming (zoals enigszins op de foto's te zien is). De was smelt het best bij 110-150˚C, dus veel hitte is niet nodig. Als de was of lak te heet wordt, kunnen bellen ontstaan, dus rustig aan! Door tegen de lepel te tikken met een hard voorwerp, kunt u de bellen naar de oppervlakte dwingen waarna ze verdwijnen. Snijdt zonodig een stukje van de lont af zodat de vlam kleiner blijft en het opwarmen geleidelijk plaatsvindt.

Zegel lak smelten met laklepel

Hoeveel lak?

Giet een beetje was, ter grootte van het formaat van uw stempel op de enveloppe of oorkonde en wacht enkele seconden. Dit is een kwestie van ervaring, na een paar keer weet u precies hoeveel lak benodigd is voor elk type zegel. Enkele parels of een brokje van een lakstaaf, meer is niet nodig! Voor een marmereffect kunnen parels van verschillende kleuren gemengd worden met een prikker oid terwijl de was smelt.

Zegel wax gieten

Het zegel:

Wacht 10 seconden en druk dan voorzichtig de zegel in de was, maar duw niet helemaal door tot de ondergrond, want dit geeft een slecht resultaat. Vaak is het gewicht van de lakstempel voldoende. Wees niet bang voor een iets rommelig resultaat, de mooiste antieke waarmerken zagen er ook niet zo netjes uit. Slechte zegels kunnen meestal weer opnieuw worden gesmolten en gebruikt.

Lakzegel afdrukken op enveloppe

Afwerking:

Wacht ongeveer 15-20 sec. tot de was is afgekoeld en hard geworden en neem het zegel uit de lak. Ga meteen door met de volgende zegel, terwijl de was nog warm is, dat scheelt tijd. Koel desnoods de stempel met water, zodat de lak eerder stolt.

Lakzegel maken gereed

En klaar is uw lakzegel.

Tip: Het is mogelijk om meerdere zegels vooruit te maken, door op een sticker backing of zegellak plateau een aantal zegels in serie te gieten en deze met een lijmpistool of dubbelzijdig tape op de gewenste surprises te plakken zodra ze droog zijn. Dit is handig voor oppervlakken waar u geen was direct op kunt gieten zoals pakketjes met een touwtje of strik.

De lepel kunt u evt schoon maken met een tissue door de was te verwarmen en de lepel schoon te vegen. Dit is niet nodig als u altijd de zelfde kleur gebruikt. Denk om de vingers bij het schoonmaken, het metaal kan erg heet zijn!

Succes!

STEMPELHUIS

Mail uw eigen unieke ontwerp en ontvang een gratis proefdruk!

 • Alle stempel toebehoren leverbaar
 • Eigen ontwerpafdeling
 • Alles op maat gemaakt
 • Vanaf €49 gratis thuis
 • Gratis advies

Kies uw formaat:

Onderstaande maten zijn lengtematen voor stempels. De hoogte vindt u bij het artikel.

  10-20mm 
  21-30mm 
  31-40mm 
  41-50mm 
  51-60mm 
  61-70mm 
  71-80mm 
  81-90mm 
  91 en groter

© 2020 - 2024 Stempelhuis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel