Hoe maken wij houten stempels?

Een beknopte uitleg over de fabricage van houten stempels.

Stempels zijn al zo oud als de weg naar Rome en de eerste stempels zijn hoogstwaarschijnlijk van hout gemaakt. Dit materiaal wordt nog steeds volop gebruikt en is een van de meest flexibele materialen om stempels van te fabriceren. Hieronder een korte uitleg hoe Stempelhuis zijn houten stempels maakt.

Het hout.

De houten stempels van Stempelhuis worden voor het overgrote deel gemaakt van massief beuken. Het hout voor de knopstempels wordt op maat gezaagd met 2 afgeschuinde kanten uit stroken van ongeveer 50cm. De stroken worden afgewerkt met minimaal 2 (soms 3) lagen hoogwaardige lak. Dit zorgt voor vochtbestendigheid, maar geeft de stempels ook een mooie glans.

Profielstempels zijn al voorzien van een gefreesde greep en kunnen meteen op maat worden gezaagd. Rest alleen nog het aanbrengen van de stempelplaat van rubber, al dan niet voorzien van foam en een kopspijker om de oriëntatie te kunnen voelen.

Houten profielstempel maken

Knopstempels.

De meeste houten kantoor en thuis stempels kunnen worden voorzien van een knop. Deze wordt bevestigd dmv een speciale stokschroef (een schroef zonder kop, maar met een bedrade punt aan beide zijden). De knopstempel wordt uitgerust met een kopnagel op het heft, waarmee op gevoel en op het oog de oriëntatie van de stempel kan worden bepaald. Net als veel van onze knopstempels worden ook lakstempels desgewenst voorzien van een handgedraaid heft. Deze heften worden in eigen beheer gedraaid op een Record Power DML250.

stempelhuis houten stempel brandmerk

 

Afwerking

Aan de afwerking wordt altijd veel aandacht besteed. Als laatste stap voor het aflakken wordt een brandmerk aangebracht met het stempelhuis-logo. Op hele kleine houten stempels wordt geen groot brandmerk weergegeven, maar wordt een kleiner logo of geen merk gebruikt.​ De stempel is klaar voor de afwerking en kan worden verstuurd.

 

Groot, groter, grootst.

Grotere houten stempels worden meestal niet van massief hout gemaakt omdat dit te gevoelig is voor kromtrekken. Een stempelplaat die eenmaal is kromgetrokken, vooral met de hoeken naar beneden, is onbruikbaar geworden. In plaats hiervan wordt verlijmd multiplex gebruikt, wat door om en om verlijmen een hoge weerstand tegen kromtrekken heeft. Watervast meranti, beuken of berken zijn hiervoor een goede keuze.

De diktes van een rechte stempel kunnen variëren tussen de 15 en 18mm. De grotere stempels worden uitgerust met een stevig handvat die de uitgeoefende druk goed verdeelt over het hele stempel oppervlak.

Een andere mogelijkheid is een wiegstempel. Dit is een gebogen houten blok, voorzien van een knop of handvat, die met een wiegende beweging op het papier wordt gedrukt. Deze stempels worden bv gebruikt voor het bedrukken van behang of grote oppervlakken in één beweging.

houten stempel groot

 

Keus genoeg.

Zoals ze in de biljartwereld zeggen: Keus genoeg! U bepaalt zelf de uiteindelijke afmetingen van het stempel. Wij maken ze vervolgens geheel naar wens.

Terug naar houten stempels.

Houten stempels geschikt voor elke gelegenheid

Terug naar boven

STEMPELHUIS

Mail uw eigen unieke ontwerp en ontvang een gratis proefdruk!

  • Alle stempel toebehoren leverbaar
  • Eigen ontwerpafdeling
  • Alles op maat gemaakt
  • Vanaf €49 gratis thuis
  • Gratis advies

Kies uw formaat:

Onderstaande maten zijn lengtematen voor stempels. De hoogte vindt u bij het artikel.

  10-20mm 
  21-30mm 
  31-40mm 
  41-50mm 
  51-60mm 
  61-70mm 
  71-80mm 
  81-90mm 
  91 en groter

© 2020 - 2024 Stempelhuis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel