Stempels en hun geschiedenis

Wat is een stempel?

Stempels zijn al eeuwenlang een belangrijk hulpmiddel in zowel zakelijke als persoonlijke omgevingen. Van het dateren van documenten tot het versieren van kaarten en brieven, stempels hebben vele toepassingen en zijn nog steeds relevant in de moderne wereld van vandaag.

Een stempel bestaat uit een afdrukvlak, meestal gemaakt van rubber, en een handvat of houder om het afdrukvlak vast te houden. Het afdrukvlak bevat een ontwerp, patroon, woord of zin dat inkt bevat en kan worden gestempeld op papier, textiel of andere materialen, afhankelijk van de gebruikte inkt.

 

Een stukje geschiedenis

De geschiedenis van de stempel begint in het oude Mesopotamië en Egypte, waar stempels werden gebruikt voor administratieve doeleinden.

In Mesopotamië gebruikten de Sumeriërs klei om hun administratieve documenten te markeren. Ze gebruikten stempels gemaakt van riet en klei om hun handtekening te plaatsen op deze documenten. Deze stempels bevatten vaak afbeeldingen van goden en symbolen die hen hielpen hun documenten te identificeren.

Oude stempel meopotamie

Amulet stempel uit Mesopotamië.

In Egypte gebruikten de oude Egyptenaren ook stempels voor administratieve doeleinden. Ze gebruikten stempels gemaakt van steen en klei om hun naam en titels op documenten te plaatsen. Deze stempels waren vaak versierd met symbolen en afbeeldingen die belangrijk waren voor de persoon die de stempel gebruikte.

In het oude China gebruikten ambtenaren stempels om hun handtekening te plaatsen op documenten. Deze stempels waren gemaakt van hout, jade, brons en andere materialen. Ze werden ook gebruikt om officiële documenten te markeren en zegels te plaatsen op belangrijke documenten.

In Europa werden stempels in de 14e eeuw geïntroduceerd, toen handelsmerken werden gebruikt om handelswaar te markeren en te beschermen. Deze stempels bevatten vaak afbeeldingen van symbolen en handelsmerken om te voorkomen dat andere handelaren dezelfde merken gebruikten. In de 19e eeuw werden stempels populairder bij het grote publiek en werden ze gebruikt voor huishoudelijke taken zoals het stempelen van namen op boeken, het maken van kaarten en decoratieve papierprojecten.

 

Gebruik

Tegenwoordig zijn stempels nog steeds populair en hebben ze vele toepassingen. Bedrijven gebruiken stempels om hun logo's en bedrijfsinformatie op documenten te plaatsen. Ambachtslieden gebruiken stempels om stoffen te bedrukken, leer te bewerken en kaarten en andere papieren projecten te maken. Zelfs in de digitale wereld worden stempels nog steeds gebruikt als onderdeel van elektronische handtekeningen en documentvalidatie.

Een van de grootste voordelen van stempels is dat ze eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken zijn. Met slechts één druk op de stempel wordt de gewenste afdruk geproduceerd, zonder de noodzaak van speciale vaardigheden of technologie. Bovendien zijn stempels duurzaam en gaan ze lang mee, wat betekent dat ze een economische keuze zijn voor herhaaldelijk gebruik.

 

Soorten stempels

Er zijn verschillende soorten stempels beschikbaar, elk met hun eigen toepassingen en kenmerken. Houten stempels zijn de meest traditionele vorm van stempel en worden nog steeds veel gebruikt. Ze zijn duurzaam en gemakkelijk te maken, maar het ontwerp kan vaak minder gedetailleerd zijn dan andere soorten stempels, behalve als er van rubber gebruik gemaakt wordt om de afbeelding te genereren. Houten stempelblokken werden veel in batik en textielbedrukkingen gebruikt.

Zelfinktende stempels hebben een ingebouwd inktkussen en zijn gemakkelijker in gebruik dan houten stempels. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen. Stempels met een datum zijn ook populair voor het dateren van documenten en het houden van administratieve registers.

Datum cijferband stempel COLOP

COLOP Datum/cijferband stempel met woordbanden.

Stempels kunnen ook worden gemaakt van andere materialen, zoals metaal, plastic en siliconen. Metalen stempels zijn duurzaam en kunnen gedetailleerde ontwerpen maken, terwijl siliconenstempels vaak worden gebruikt voor ambachtelijke toepassingen.

 

 

STEMPELHUIS

Mail uw eigen unieke ontwerp en ontvang een gratis proefdruk!

  • Alle stempel toebehoren leverbaar
  • Eigen ontwerpafdeling
  • Alles op maat gemaakt
  • Vanaf €49 gratis thuis
  • Gratis advies

Kies uw formaat:

Onderstaande maten zijn lengtematen voor stempels. De hoogte vindt u bij het artikel.

  10-20mm 
  21-30mm 
  31-40mm 
  41-50mm 
  51-60mm 
  61-70mm 
  71-80mm 
  81-90mm 
  91 en groter

© 2020 - 2024 Stempelhuis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel